www.real-estate-israel.co.il

שמאות-קרקעות

היתר בניה

מהו היתר בנייה?

מעוניינים לבנות או לשפץ? אל תחגרו את העגלה לפני הסוסים… זה יכול להיות יקר מאוד לבנות ללא היתר!
היתר הבניה הוא חובה לפי חוק! וחוץ מזה ללא הוצאת היתר תסכנו את כל חסכונות חייכם…
היתר בנייה נקרא גם רישוי בנייה או רישיון בנייה. לפי חוק התכנון והבנייה בישראל היתר הבניה או רישיון הבניה ניתנים אך ורק בהתאם לבחינה של הרשויות ובתנאי שההיתר תואם את זכויות הבנייה על הקרקע\או המבנה והתוכנית לבנייה\או הריסה שלו תקפה לחלקת קרקע ספציפית זו.
החלטתם ללכת בתלם ולהוציא היתר בניה? חשוב שתדעו שהוצאת היתר היא לא כל כך פשוטה כמו שהיה נדמה לכם במחשבה ראשונה:

בירוקרטיה, בירוקרטיה ולסיום עוד קצת בירוקרטיה: באת רוב הבקשות להיתרי בנייה מאשרת הרשות המקומית בה נמצאת הקרקע עליה רוצים לבנות. במקרים בהם בקשת היתר בנייה כוללת בקשה לפטור מהיתר בנייה או הקלה ברישוי הבניה או לאישור לשימוש חורג במבנה שיבנה על הקרקע וועדת אישור מקומית אחראית על מתן ההיתר.

אז החלטתם להוציא היתר בניה לנכס, איך תעשו את זה קצר ולעניין?

בשביל לקבל היתר בניה יש להגיש בקשה רשמית לכך מהרשויות. בעת בגשת הבקשה להיתר בנייה יש להגיש לרשויות גם:

  • תוכניות המבנה
  • תיאור כללי של בקשת ההיתר שאושרה
  • מפת מדידה של המבנה ושל סביבת המבנה
  • אישור מכבי אש
  • אישור משטרה
  • ואישור רשויות וגופים מוסמכים אחרים
היתר-בניה
היתר-בניה

חשוב לשים לב גם שיש לכם את הנתונים הבאים, גם אם הם נראים לכם יבשים, בלעדיהם התוכנית שלכם לבנות פשוט תרד מהפסים:

יש לכלול בבקשה גם את כלל הפרטים של הגורמים שהיו מעורבים אחראים בתהליך התכנון, בנייה והפיקוח על הבנייה. הבקשה להיתר חייבת לכלול גם שרטוט של שטחי הבניה שלהם מבקשים את ההיתר, שרטוט של המבנים עצמם וגם את אופן החלוקה הפנימי והחיצוני של המבנה על מנת שיהיה ניתן להבין את היחס בין המבנה והסביבה הקרובה אליו (איפה אפשר לחנות, איפה יש כניסה להולכי רגל, האם ניתן לנסוע ליד) וכמו כן גם את החיבור לתשתיות החשמל והמים של המבנה.

מראה, מראה שעל הקיר האגף התכנון והבנייה למי יש את ההיתר הכי הכי נפלא בכל המועצה? איך אפשר לראות היתר בניה? ולמה בכלל זה חשוב?

ניתן לראות היתר בניה בארכיון של המועצה המקומית בה הנכס נמצא או בארכיון של הרשות למקרקעין בישראל. בשביל לראות את היתר הבניה יש להגיש בקשה מסודרת ורשמית לאחד מהארכיונים האלו ואז ניתן לקבל עותק של היתר הבנייה. אחד הדברים שלומדים במסגרת של קורס שמאות הוא איך ניתן להוציא היתר בניה לנכס.

להיתר שלי שלוש פינות ולא אל תנסו לרבע את המעגל או לחתוך פינות! או במילים אחרות: איך בודקים סטטוס היתר בניה?

באותו האופן בו ניתן להוציא היתר בניה לנכס, כך גם ניתן לבדוק סטטוס של היתר בניה. את הבדיקה של הסטטוס של היתר הבניה ובאיזה שלב של האישור שלו הוא נמצא – ניתן לבקש בבקשה רשמית ומסודרת מהרשות המקומית או ממשרדי הממשלה הרלוונטיים ומרשות למקרקעין בישראל. במהלכו של קורס שמאות מקרקעין , המשתתפים בקורס לומדים איך בודקים סטטוס היתר בניה באופן מקצועי ומהיר.

מחפשים אביר על סוס לבן שיביא לכם את גביע ההיתר היישר מהנחתם? מי יכול להוציא היתר בניה?

כל בעל נכס שמשפץ את הנכס שלו או בונה נכס חדש רשאי להוציא היתר בניה, במידה והרשויות מעניקות לו אותו. הוצאת היתר בניה יכולה לקחת מספר חודשים אלא אם עושים הליך מזורז להוצאה של ההיתר. יש מקרים מסוימים בהם ניתן גם לקבל פטור מהיתר בניה או מקרים בהם ניתן לקבל היתר בניה לאחר שהבניה כבר הושלמה. 

קצת חוקים יבשים, ללא תיבול וללא קשקושים  – תיקון 101 לחוק תכנון ובנייה – נעים מאוד להכיר😊

תיקון 101 לחוק תכנון ובנייה הוא רפורמה באופן קבלת ההחלטות של המערכת הציבורית על דרכי תכנון ובנייה והוא מהווה שינוי מהותי באופן שבו ניתן להוציא הליכי רישוי לבניה. האחראי על תיקון 101 לחוק תכנון ובנייה הוא מנהל התכנון ולפיו מטרת התיקון היא לייעל ולקצר את משך קבלת הרישוי לבניה בדגש על הפיכת התהליך לשקוף אמין ומקצועי יותר שיביא לשיפור משמעותי באיכות ובטיחות הבניה בישראל.

אז הגעתם על השוקת, אבל רגע עדיין אל תשתו קודם תבדקו אילו עבודות דורשות היתר?

כמעט כל סוגי עבודות הבנייה בישראל דורשות היתר בניה. סעיף 145 בחוק תכנון ובניה מסדיר את הנושא של איזה עבודות בניה נדרשות בהוצאת רישיון בניה. לפיו סעיף זה עבודות הבניה בהן נדרש להוציא היתר בניה הן:

  • סלילה ו\או סגירה של דרך
  • הקמה של בניין
  • הריסה ובנייה מחדש של בניין
  • הריסה ובניה מחדש של חלק מהבניין 
  • בניית תוספו לבניין קיים 
  • ביצוע תיקוני בניה בבניין קיים (חוץ מעבודות בניה פנימיות המבוצעות בפנים הנכס)
  • ו\או כל סוג עבודה בניה אחרת שמתבצעת בקרקע ובבניין ספציפיים ותקנות הבניה מגדירות אותן כעבודות הדורשות היתר

כלומר, כמעט כל סוג עבודה של בנייה בקרקע, במבנה או בבניין מסוים דורשת הוצאת היתר בניה

היתר-בניה

5 דרכי המלך לקבלת היתר רשמי וקבוע –
תעבדו בשלבים ואל תהיו חכמים בלילה ותחפשו קיצורי דרכים...
ישנם מספר שלבים ברורים וקבועים
שעוברים בדרך לקבלת היתר בניה. השלבים הם:

שלב 1- קבלת המפתח לפתיחת כל הדלתות להיתר – לפעמים זה לא מפתח אלא רק אדם שעוזר: פנייה לבעל מקצוע שיערוך עבורכם את הבקשה

לפי החוק בישראל, בעל מקצוע שרשאי לערוך בקשה להיתר בניה יכול להיות: 

  • הנדסאי בניין
  • הנדסאי אדריכלות
  • מהנדס בניין
  • אדריכל

איש המקצוע שעורך עבורכם את הבקשה להיתר הוא היחידי שרשאי להגיש בקשות ושאלות לוועדה המקומית לתכנון ובניה.

שמאות מקרקעין

שלב 2- בעל הדעה הוא בעל המאה - בקשת מידע להיתר

בקשת מידע לתיק מידע תכנוני (בקשת מידע להיתר) כוללת את כל ההוראות וההנחיות שנדרש לבצע בכל השלבים עד לקבלת היתר הבניה. ללא בקשת מידע להיתר לא ניתן לבקש את ההיתר עצמו. בעל המקצוע שעורך עבורכם את הבקשה הוא זה שמבקש את מהוועדה המקומית בה הנכס שלכם נמצא, להנפיק ליק מידע. 

הוא עושה זאת דרך מערכת אינטרנטית לרישוי בניה ומבקש בה רישוי זמין. שלב זה חשוב כי מגדירים בו את המהות של הבקשה שלכם להיתר, בשביל שהרשות המקומית תוכל לתת לכם את כל המידע הרלוונטי לכם. תיק המידע שתקבלו יכיל את כל המידע ההנדסי והאדריכלי שרלוונטי לבקשת ההיתר שלכם כמו: זכויות ושימושים אפשריים לפי התבעו”ת שנמצאות בתוקף משפטי לשטח עליו אתם בונים. התיק יכיל גם את התנאים שעליכם לעמוד בהם בעת ביצוע עבודות הבניה עד שתקבלו את היתר הבניה.

את תיק המידע יקבל עורך הבקשה עבורכם כ-30 ימי עבודה לאחר שהיא תקלט במשרדי הרשות. לפני אישור קליטת הבקשה בוועדה, הוועדה מבצעת בדיקה בבקשה ומוודאת שהיא מכילה מפת מדידה מעודכנת של השטח והנכס, תצלומים של המגרש\קרקע עליהם אתם רוצים לבנות וגם את פרטי המגרש\קרקע. הליך בדיקה זה לוקחת עד כ-5 ימי עבודה מקסימום. חשוב לדעת שתיק המידע תקף למשך שנתיים מיום הקבלה שלו.

שלב 3 – תכנון נכון מונע אסון!
מחשבה תחילה לפני מעשה - תכנון אדריכלי של הנכס

לאחר קבלת המידע להיתר, אתם רשאים לתכנן תכנון אדריכלי של הבניין או המבנה אותו אתם רוצים לבנות ואתם יכולים להתחיל להכין את הבקשה להיתר שחייבת להכיל אישורים מהגורמים הממשלתיים הרלוונטיים בהתאם לדרישות שהופיעו במידע להיתר שקבילתם. את התכנון של הנכס אותו אתם רוצים לבנות ו\או להרוס יבצע ערוך הבקשה שלכם להיתר.

היתר-בניה
היתר-בניה

שלב 4- איך תהפכו לחברים במועדון היוקרתי של בעלי היתר בניה?
יש לעבור בדיקת סף

לפני קליטת הבקשה שלכם להיתר בניה, תתבצע מול עורך הבקשה בדיקה לכך שהבקשה ברורה ושתיק הבקשה מכיל בתוכו את כל המסמכים והאישורים הרשמיים שנדרשתם להוציא במידע להיתר שקיבלתם. לאחר שבדיקה זו של תנאי הסף תושלם, הבקשה שלכם להיתר תיקלט במערכת הממשלתית. זמן בדיקה זו הוא יכול לקחת מקסימום 10 ימי עבודה.

שלב 5 – המילה האחרונה לא שלכם או שאולי בעצם כן?
ביצוע בקרה מרחבית (בדיקה של האישור התכנוני)
וקבלת החלטת הוועדה

בשלב זה מחלקת הרישוי במועצה המקומית תערוך בדיקה של התכנון של הנכס שלכם והוועדה לתכנון ורישוי מקומי תקבל את ההחלטה האם להעניק לכם את היתר הבניה או לדחות את הבקשה שלכם להיתר. 

במהלך שלב זה הוועדה בודקת כי הבקשה שהגשתם להיתר תואמת באופן מלא את התב”עות התקפות ואת הנחיות הוועדה כפי שקיבלתם אתם במידע להיתר. כמו כן, הוועדה בודקת את תוכנית הבניה האדריכלית מבחינה גרפית, אופן חישובי השטח וכדומה. לאחר ביצוע דיון זה לא תוכלו לבקשה עריכה של התוכנית והכנסה של שינויים בה.

אם הבקשה שהגשתם איננה כוללת בקשה להקלות בהיתר, לרשות הרישיי יש עד כ-45 ימי עבודה מקסימום להשלמה של ביצוע הבדיקה והבקרה של הבקשה שלכם ולאחר מכן לשבץ בקשה שתואמת אותה בתב”ע לשם קיום דיון בוועדה. אם הבקשה כן כוללת בקשה להקלות בהיתר (במצב בו תכנון הבניין שהגשתם כולל שינויים בתוכנית המתאר של הבניין\קרקע שכבר אושרה בעבר), לרשות הרישוי יש עד כ-90 ימי עבודה לבצע את הבדיקה מרגע קליטת הבקשה במערכת.

היתר-בניה
היתר-בניה

שלב 6 – מילה אחרונה בהחלט!
שלב הדיון וההחלטה על מתן ההיתר בוועדה!
ההוכחה שאם יוצאים לדרך
מגיעים למקומות נפלאים והיתר בניה מקבלים!

לבסוף השלב האחרון – הוא שלב טכני ורשמי בלבד וזאת משום שהבקשה מגיעה לוועדה לאחר שעברה בדיקה ואישור של גורמים רבים אחרים. את הדיון לבקשה ישבצו ברשות הרישוי ובוועדת המשנה שלה או עם דיון להתנגדויות לבקשה לפי אופי הבקשה והמהות שלה. לאחר הדיון תקבל הוועדה החלטה האם לאשר את הבקשה שלכם להיתר, לדחות אותה או לדון בה שוב. אם אישור הבקשה התקבל היא עוברת לשלב של ביצוע בקרה הנדסית על התכנון עצמו.